Is een wipstoel veilig?

Voordat je een aankoop voor jouw kleintje doet, is het belangrijk om hier meer over te weten. Zo weet je zeker dat je een goede keuze maakt en een aankoop doet waar jij en je baby volop gebruik van kunnen maken. Dit geldt ook wanneer je een wipstoel wilt kopen. Hoe zit het met de veiligheid van wipstoelen en hoe zorg je ervoor dat je er zeker van bent dat je een veilig model kiest? Hier vind je alle informatie over de veiligheid van een wipstoel. We antwoorden de vraag, is een wipstoel veilig? De meeste wipstoelen in onze beste wipstoel lijst beschikken over een 3 of 5 puntsgordel, wat gegarandeerd voor veiligheid zorgt.

Zijn wipstoelen veilig?

Over het algemeen zijn wipstoelen veilig in gebruik. Vrijwel alle wipstoelen voldoen aan de belangrijkste veiligheidsnormen. Dit staat ook altijd aangegeven bij de informatie van een product: het is dan ook belangrijk om hier naar te kijken. Natuurlijk speel je zelf ook nog een rol in het veilige gebruik van een wipstoel voor je baby.  Het is belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden:

  • Zet het stoeltje nooit op hoge oppervlaktes maar altijd op de grond. Zo voorkom je dat het stoeltje verschuift en kan vallen.
  • Een wipstoeltje moet nooit naast gordijnen of in de buurt van warmtebronnen worden geplaatst. Zo zorg je voor meer veiligheid voor je baby.
  • Zorg ervoor dat je baby niet teveel tijd doorbrengt in het wipstoeltje, maar maximaal 2 uur per dag (1 uur achter elkaar).
  • Laat je baby nooit alleen in de wipstoel en blijf altijd in de buurt. 

Optimale veiligheid? Zo gebruik je de wipstoel

Om er zeker van te zijn dat je de wipstoel op de best mogelijke manier gebruikt, is het belangrijk om te weten wat de belangrijkste vereisten zijn. Je kunt een wipstoeltje al gebruiken voor een baby van een paar weken oud, maar het is belangrijk om je kleintje niet te lang in de wipstoel te laten zitten. Daarnaast is het slim om te weten dat je kunt kiezen voor een elektrische wipstoel: dit is niet alleen veilig, maar zorgt daarnaast ook voor gebruiksgemak en het brengt diverse voordelen voor je baby mee, zoals rustgevende geluiden, muziek, unieke wiegbewegingen. Het veilige gebruik van een wipstoel zorgt ervoor dat je alleen maar profiteert van de voordelen! 

Hoe weet je of een wipstoel veilig is?

Om te weten of een wipstoel veilig is, is het goed om op de hoogte te zijn van de belangrijkste kenmerken. Hier vind je een overzicht van zaken waar je op moet letten wanneer je een veilige wipstoel voor je baby wilt aanschaffen:

  1. Keurmerk: controleer altijd of een wipstoel aan de veiligheidseisen voldoet en daar een keurmerk voor heeft ontvangen. Dit is in de meeste gevallen zo, maar een extra check kan nooit kwaad. 
  2. Stevig frame: zorg ervoor dat het frame breder is dan het zitje en dit bij de grond staat. De kans dat een stoeltje omvalt is op deze manier erg klein. Let ook op de aanwezigheid van antislip aan de onderzijde van het frame. 
  3. Gordel/tuigje: een drie- of vijfpuntsgordel zijn de twee mogelijkheden. De vijfpuntsgordel is het meest veilig. Controleer of de beentjes niet te los in het tuigje zitten. De romp van je baby mag niet teveel in het tuigje zakken.
  4. Scherpe randjes: controleer de wipstoel altijd op scherpe randjes of openingen waar een vingertje in kan. Zo heb je minimale kans dat je baby zich kan bezeren.
  5. Maximaal gewicht: controleer ook altijd het maximale draaggewicht van een wipstoel. Op deze manier weet je hoelang je gebruik kunt maken van het stoeltje.
  6. Inklapbaar: is een stoeltje inklapbaar? Dit brengt voordelen met zich mee, maar zorgt er ook voor dat je moet opletten dat dit alleen met twee aparte handelingen moet gebeuren, zodat je niet het risico loopt dat je baby dit per ongeluk zelf doet.