Hoe lang mag jouw baby in een wipstoel?

Je hebt een mooie wipstoel gekocht, maar je bent er niet zeker van wanneer jouw baby hier in mag en hoe lang je kindje in de wipstoel mag zitten. Dit is afhankelijk van de leeftijd van je kindje. Hier lees je alles wat je moet weten over het gebruik van een wipstoel voor jouw kleintje. Hoe lang mag jouw kind in een wipstoel en waar moet je rekening mee houden wanneer je het stoeltje gaat gebruiken? Dan is het goed om te weten welke tips je mee kunt nemen!

Waarom zou je een wipstoel gebruiken?

Een wipstoel is een echte musthave voor iedere ouder: je hebt hierdoor vaker je handen vrij maar je bent er wel zeker van dat jouw kleintje veilig is en goed vast zit. Het stoeltje is voor je baby een ideale manier om zich te ontwikkelen. Je gebruikt het wipstoeltje op tal van manieren.  Zo zijn er elektrische wipstoelen die een natuurlijke schommeling nabootsen, waardoor jouw baby veel sneller in slaap valt. Maar je kunt er ook voor kiezen om een klassiek model te nemen met handige bewegingen die jouw kleintje zelf in stand zet. Zo ontwikkelt je baby zich. De meeste wipstoeltjes hebben daarnaast een speelboog; jouw baby kan hier naar grijpen en verbetert daardoor ook de motoriek.

Hoelang mag jouw kindje in een wipstoel?

Een wipstoeltje kun je prima kopen wanneer je baby net geboren is. Je kunt hem ook op je lijst van kraamcadeau’s zetten. Je kunt een wipstoeltje namelijk al gebruiken vanaf dat je baby een paar weken oud is. Het is wel belangrijk dat een wipstoeltje in dit geval een ligstand heeft. Veel ouders gebruiken een bouncer totdat een baby zo’n 8 maanden oud is: dan heeft je kindje meer bewegingsvrijheid nodig en zit je kleintje liever rechtop.

Hoe lang mag jouw kind in de wipstoel? Vooral bij jonge baby’s is het belangrijk om hierop te letten. Bij een baby van een paar weken oud wordt geadviseerd om een baby maximaal 2 uur per dag in de wipstoel te zetten, waarvan een uur achter elkaar. Het is belangrijk om ze ook vrij te laten spelen op een speelkleed. Daarnaast is te lang in een wipstoeltje voor een baby ook niet altijd even bevorderlijk voor de motoriek en rugwervel. Bij een ouder kindje is dit vaak wat

Zo gebruik je een wipstoel veilig

Het is belangrijk om je wipstoel veilig te gebruiken. Zo heb je er zelf het meeste plezier van, maar weet je ook zeker dat het voor jouw kindje goed is. Een wipstoel gebruiken op een veilige manier, hoe doe je dat? Je kunt met de volgende zaken rekening houden:

  • Gebruik de wipstoel alleen wanneer je baby wakker is: het is geen veilige slaapplek voor je kindje. Wel kun je voor baby’s van een paar weken uit gebruik maken van de ligstand.
  • Gebruik de wipstoel niet teveel: het is ook belangrijk dat je baby zich vrij kan bewegen in een box of op een speelkleed. 
  • Verstel een baby wipstoel alleen wanneer je kindje er niet in ligt. Doe je dit wel, dan loop je de kans dat het stoeltje inklapt en dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen.
  • Het is belangrijk om altijd het tuigje te gebruiken voor de ligstoel. Zo kies je voor optimale veiligheid, ook bij kleinere baby’s.
  • Een wipstoel mag nooit in de buurt staan van een warmtebron of gordijnen. Op deze manier ben je verzekerd van meer veiligheid. 

De belangrijkste aandachtspunten voor een nieuwe wipstoel

De meeste beschikbare wipstoelen voldoen aan de belangrijkste veiligheidseisen. Toch kan het slim zijn om op een aantal extra zaken te letten bij het uitkiezen van een nieuw baby wipstoeltje. Let niet alleen op de stevigheid van de gordels, maar ook op de beveiliging tegen vallen. Een tuigje is daarom ook een must. Sommige stoeltjes hebben ook extra zijkanten die voorkomen dat een baby eruit kan vallen. 

Verder is het belangrijk dat de opening van een tuigje niet te groot is voor jouw baby. Ook de ergonomie is van groot belang: de rug, hoofd en benen van je kindje moeten goed worden ondersteund. Let daarnaast ook op de verstelbaarheid van de stoel. Het is aan te raden op zoek te gaan naar een stoeltje waarbij je zelf 2 handelingen moet verrichten om de verstelling uit te voeren, zodat je kindje dit niet per ongeluk zelf doet. Jouw kindje mag al vanaf een paar weken in de wipstoel, mits onder de juiste omstandigheden en je jouw baby niet te lang in het stoeltje zet. op deze manier profiteer je van alle voordelen van het stoeltje en is het ook voor jouw kindje een fijne manier om de wereld om zich heen op een andere manier te kunnen ontdekken!